Svijet
8

Počela nova faza potrage za nestalim avionom Malaysia Airlines

Klix.ba
Nova faza potrage za nestalim avionom Malaysia Airlinesom počela je jutros.

Brod GO Phoenix je stigao u južni dio Indijskog okeana gdje je započeo potragu za nestalim avionom, u kojem je bilo 239 putnika. Ova operacija bi mogla trajati čak godinu dana, saopćio je Australski odbor za sigurnost transpora.

Brod GO Phoenix će imati pomoć još dva broda, a obavit će detaljna snimanja sonarom u pokušaju da pronađu olupinu putničkog aviona Malaysia Airlinesa. Njegov nestanak je najveća misterija u historiji komercijalnih letova, jer se do sada nije pojavio ni jedan jedini trag.

Kontrolori leta u Subangu, izvan Kuala Lumpura, izgubili su kontakt sa letom 370 Malaysia Airlinesa, Boeingom 777-200ER, koji je letio iznad mora između Malezije i Vijetnama.

Uređaj koji identificira avion i šalje podatke o njegovoj visini i brzini je prestao s radom, a avion i putnici su doslovno nestali bez traga.

U prvoj potrazi je učestvovalo 14 zemalja, a avionima i brodovima je pretraživano Južno kinesko more, južno od Vijetnama i Malezijskog poluotoka.

Potraga je proširena, a promijenjena je i lokacija nakon što je zaključeno da je avion krenuo ka jugu. Od tada je pažnja usmjerena na Indijski okean, 2.000 kilometara od zapadne obale Australije.

Lokacija potrage je mijenjana nekoliko puta, a sada se pretražuje more dalje prema jugu.