Prisutno 300 političara
0

Počela minhenska konferencija o sigurnosti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Uz najstrože mjere sigurnosti, u Minhenu je u petak otvorena međunarodna Konferencija o sigurnosti, na kojoj će atomski spor s Iranom biti jedna od najvažnijih tema ovog skupa.

Njemački ministar odbrane Karl-Theodor zu Guttenberg je u uvodnom govoru izrazio nadu da će doći do pomaka u dugogodišjem sporu sa Iranom i izrazio zadovoljstvo što je i Manouchehr Mottaki, šef diplomatije Islamske Republike doputovao na skup.

Na trodnevnom skupu će učestvovati oko 300 političara iz svijeta.

"Zvijezda je stigla iz Kine", ovako su njemački mediji prokomentirali učešće šefa diplomatije Narodne Republike Kine Yanga Jiechija na skupu, ukazujući da je njegov engleski perfektan, a on prijateljski, ali nepopustljiv.

Narodna Republika Kina, koja prvi put učestvuje u radu ove konferencije, prema mišljenju njemačkih medija, koristi u Minhenu svoje diplomatske šanse pošto zemlje Evropske unije (EU) i Sjedinjene Američke Države nisu poslale najviše rangirane zastupnike.

Ministar Jang je sinoć žestoko kritizirao planiranu prodaju američkog oružja Tajvanu i rekao da je to miješanje u unutrašnje stvari NR Kine, prenijeli su njemački mediji.

Šef dipomatije NR Kine je također rekao da je situacija s Iranom ušla u odlučujuću fazu, ukazao da su sada potrebni strpljenje i fleksibilnost i da je cilj da se kroz dijalog i pregovore pronađe dugoročno rešenje za nuklearni program Islamske Republike.

Njemački mediji naglašavaju da se ovaj put konferencija održava uz manje prominentnih političkih ličnosti.