Moskva
0

Počela konferencija posvećena dopremanju gasa Evropi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U moskovskom Kremlju uvodnom riječju ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva počela je danas međunarodna konferencija posvećena pitanju osiguranju dopremanja ruskog gasa potrošačima u Evropi.

Samit predstavnika država potrošača i i transportera gasa, održava se kako bi se riješio problem obustave tranzita ruskog gasa preko Ukrajine do Evrope, koja traje od 7. januara.

Ruski predsjednik Medvedev je juče u razgovoru sa britanskim premijerom Gordonom Braunom rekao da je cilj samita, koji će biti održan "iza zatvorenih vrata", neodložno razriješavanje konfliktne situacije, sprečavanje sličnih problema u budućnosti i stvaranje sistemske zaštite od pokušaja blokiranja tranzita energenata.

Ruski premijer Vladimir Putin je u razgovoru sa čelnicima evropskih gasnih koncerna i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, pak, predložio formiranje grupe nezavisnih eksperata, u koju bi ušli i predstavnici "Gasproma" i "Naftogasa".

Ta grupa bi trebalo da analizira stanje gasno-transportnog sistema Ukrajine i da ustanovi da li ukrajinski gasovodni sistem može da osigura istovremeni protok ruskog gasa evropskim potrošačima i prebacivanje gasa iz skladišta na zapadu na istok zemlje radi unutrašnjih potreba.

Stručnjaci "Gasproma" smatraju da takva mogućnost postoji, dok ukrajinska strana saopćava da je to nemoguće.

O radu eksperata moglo bi, prema najavi Putina, biti riječi na konferenciji.

Najavljeno je da će u Moskvu ispred Evropske unije doputovati evropski komesar za energetiku Andris Pibalgs i češki ministar za industriju Martin Ržiman, a potvđeno je da će u radu skupa učestvovati i predsjednica ukrajinske vlade Julija Timošenko, predsjednik Jermenije Serž Sargsjan i predsjednik Savjeta ministara BiH Nikola Špirić.

U glavni grad Rusije otputovao je i premijer Belorusije Sergej Sidorski, u čijoj su pratnji i ministar energetike Aleksandar Ozerec, ministar privrede Nikolaj Zajčenko i generalni direktor kompanije "Beltransgas" Vladimir Majorov.

Medvedev je telefonom lično pozvao predsjednike Ukrajine i Moldavije, Viktora Juščenka i Vladimira Voronjina, ali zvanični odgovor još nije dobijen, navela je agencija RIA Novosti.

Najavljeno je da će na skupu učestvovati premijerka Moldavije Zinaida Grečenaja.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je uoči skupa da su pozivi upućeni svima koji su na neki način povezani sa situacijom oko isporuka gasa i da će učestvovati zemlje zainteresovane za što skorije riješavanje pitanja tranzita ruskog gasa u Evropu.

Ruski ministar je precizirao da su na samit pozvane ne samo članice Evropske unije "nego i zemlje, kao što je Srbija, koja takođe osjeća ozbiljne teškoće".

Prema Lavrovljevim riječima, podnoseći inicijativu o sazivanju "gasnog samita", Rusija pokušava da riješi problem.

"Posljednjih dana naš predsjednik i vlada od jutra do mraka bave se tim pitanjem, sreću se sa predstavnicima država koje su najviše stradale od nastavka blokade ruskog gasa u Evropu", rekao je šef ruske diplomatije.

"Može da se ništa ne radi, nekoga to zadovoljava, ali nas ne. Mi se stvarno brinemo kako će stanovništvo evropskih zemalja da se osjeća u uslovima u kojima gas kroz Ukrajinu ne prolazi. Ako nekome to nije zanimljivo, nećemo primoravati nikoga da dolazi u Moskvu ako to ne želi", kazao je Lavrov.

Ukrajina je ranije danas, peti put zaredom, odbila zahtjev ruskog "Gasproma" da obezbijedi tranzit 99,2 miliona kubnih metara gasa dnevno.

Sa konferencije u Kremlju izvještava više od 400 ruskih i stranih novinara.

Poslije skupa očekuje se da će učesnici održati konferenciju za novinare u svečanoj, Andrejevskoj sali Velike kremaljske palate.