Ukrajina
0

Počela kampanja za svrgavanje s vlasti predsjednika Viktora Janukoviča

FENA
Viktor Janukovič
Viktor Janukovič
Najveća opozicijska grupa u Ukrajini započela je kampanju za svrgavanje s vlasti predsjednika te države Viktora Janukoviča.

Pomoćnik bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko, Oleksandr Turčinjov, na pres-konferenciji izjavio je da će lideri opozicije nastojati da demokratskim putem pokrenu tužbu protiv predsjednika Janukoviča zbog njegovog antidemokratskog i ugnjetavačkog djelovanja. On je kazao kako opozicija smatra da će na ovaj način uspjeti svrgnuti s vlasti sadašnjeg predsjednika.

Turčinjov je dalje kazao da kampanja pod nazivom "Ukrajina protiv Janukoviča" ima za cilj oduzeti sve ovlasti sadašnjem predsjedniku.

U sklopu kampanje bit će organizirana peticija sakupljanja potpisa za smjenu ukrajinskog predsjednika, a nakon toga i procedura njegove smjene u parlamentu.

Izbori za predsjednika Ukrajine održat će se 28.oktobra ove godine.

Janukovič obnaša funkciju predsjednika Ukrajine od 2010. godine i smatran je za predsjednika koji sankcioniše pojedina demokratska prava. Kada je bivšoj premijerki Juliji Timošenko određena kazna zatvora od sedam godina, negodovale su i mnoge zapadnoevropske zemlje.