Teksas
0

Počela evakuacija zbog dolaska uragana Ike

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Stanovnici Teksasa se pripremaju za uragan Ike, koji povećava snagu krećući se kroz Meksički zaljev prema teksaškoj obali.

Lokalne vlasti su u srijedu naredile evakuaciju stanovništva uoči dolaska uragana Ike, koji bi obalu trebao zahvatiti u subotu kao razorna oluja IV kategorije, upozorili su meteorolozi.

Predsjednik George Bush je proglasio vanredno stanje u Teksasu, čime je oslobodio federalna sredstva i omogućio federalnim vlastima da se pripreme za elementarnu nepogodu.

U srijedu se Ike nalazio 1.550 km istočno od Bronwnsvillea u Teksasu i oko 590 km jugozapadno od ušća rijeke Mississippi, s vjetrovima snage oko 160 km/h što ga svrstava u oluju II kategorije, objavio je Nacionalni centar za uragane u Miamiju.

Bijela kuća je također saopćila da Sjedinjene Države izdvajaju 10 miliona dolara pomoći za Haiti poslije uragana koji je izazvao poplave i veliku štetu širom otoka.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino je saopćila da će najhitnije humanitarne rezerve biti dopremljene na područja Haitija koja su poslije uragana odsječena od svijeta.

Nacionalni centar za uragane u Miamiju je saopćio da uragan Ike povećava snagu i obim u jugoistočnom dijelu Meksičkog zaljeva. Navodi se da se oluja kreće prema sjeverozapadu brzinom od oko 13 kilometara na sat, s maksimalnim udarima vjetra od 150 kilometara na sat. Ako nastavi tim pravcem, Ike bi mogao doprijeti do Teksasa u subotu ujutro između gradova Galvestona i Brownsvilla, kao velika oluja s vjetrovima snage oko 210 km/h.

Oko 15.000 stanovnika u srijedu je napustilo okrug Brazoria, kojem pripada dio grada Galvestona, gdje se očekuje da će uragan podići nivo vode oko dva metra i poplaviti veliko područje.

Guverner Teksasa Rick Parry stavio je u pripravnost 7.500 pripadnika Nacionalne garde, 1350 autobusa i stotine ambulantnih vozila.

Ike je u utorak završio svoj trodnevni razorni pohod nad Kubom, gdje je uništio i poplavio na hiljade kuća, ali su zahvaljujući evakuacijama stanovnika zabilježene samo četiri ljudske žrtve, objavile su tamošnje vlasti.