Svijet
0

Počast Simonu Wiesenthalu odaje se širom svijeta

VOA/Sarajevo-X
Jučer preminulom lovcu na naciste Simonu Wiesenthalu odaje se počast širom svijeta. Predsjednik George Bush izjavio je da ga je vijest o smrti Simona Wiesenthala duboko ražalostila.

Američki je predsjednik Simona Wiesenthala nazvao 'neumornim borcem za pravdu'. Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Kofi Annan izjavio je da je Simon Wiesenthal svojim radom dokazao da za počinitelje genocida neće biti imuniteta. Vijeće Evrope je saopštilo da je Simon Wiesenthal pridonio zacjeljivanju rana nakon Drugog svjetskog rata, dok je izraelski predsjednik rekao da je Simon Wiesenthal bio simbol morala.

Podsjetimo, 'lovac na naciste' - Simon Wiesenthal - umro je u 96. godini života, u svom domu u Beču. Odmah po vijesti o smrti, Direktor centra Simon Wiesenthal u Los Angelesu, rabin Marvin Hier rekao je da će Wiesenthal ostati upamćen kao 'savjest holokausta'. Wiesenthal, koji je prije II svjetskog rata bio arhitekt, promijenio je životni poziv nakon što je preživio holokaust te se posvetio prikupljanju dokaza o počinjenim zločinima i otkrivanju preostalih nacističkih ratnih zločinaca, koji su se krili pred pravdom. Wiesenthal je pomogao u otkrivanju više od hiljadu i sto bivših nacista.

Premda je bio zgrožen srpskim zločinima nad kosovskim Albancima 1999. godine Wiesenthal je rekao da je došlo do trivijalizacije riječi holokaust te da niko ne smije miješati tragediju na Kosovu s onim što se dogodilo Židovima za vrijeme Drugog svjetskog rata.