Libija
0

Pobunjenici ušli u rodni grad libijskog premijera

FENA
Libijski pobunjenici zauzeli su danas grad Džmail, rodno mjesto premijera Al Bagdadija Ali al-Mahmudija, nastavljajući napredovanje zapadno od Tripolija, pošto su snage Moamera Gadafija napustile taj grad, prenosi Reuters.

Pobunjenici su poslije pet dana uspjeli da uđu u grad, pucajući u zrak i podižući simboličan znak "V" - pobjeda.

Džmail je jedan od rijetkih gradova u kome su prevladavale Gadafijeve pristalice, usprkos napredovanju pobunjenika.

Dvije strane danima su vodile pregovore o kontroli nad Džmailom, ali su oni proticali uglavnom u međusobnom nepovjerenju, prenosi Reuters.

Pobunjenici su saopćili da je Džmail bio uporište snaga lojalnih Gadafiju na zapadu zemlje i rodni grad libijskog premijera al-Mahmudija, koji je nedavno napustio zemlju, a prije pet dana je viđen na ostrvu Đerba u Tunisu.

Dvojica povrijeđenih pobunjenika primljena su u gradsku bolnicu u Džmailu, zajedno s još jednim muškarcem koji je bio zarobljenik Gadafijevih snaga, prije nego što su napustile grad.

Ranije danas, libijski pobunjenici su saopćili da još ne znaju gdje se tačno nalazi Gadafi, dok su NATO snage nastavile napade na režimske snage u Sirtu, gdje su u protekla 24 sata uništile 15 vozila i pogodile još četiri mete.

Pobunjenici su juče saopćili da se pod njihovom kontrolom nalazi 95 posto teritorije Tripolija i izrazili uvjerenje da će u roku od 72 sata cijela prijestonica biti u njihovim rukama.