Svijet
0

Pobunjenici u Bangladešu položili oružje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vojnici jedne paravojne jedinice bangladeških snaga sigurnosti, koji su se pobunili u srijedu, pristali su u četvrtak da polože oružje i vrate se u svoje kasarne, objavila je privatna televizija ATN Bangla pozivajući se na ministricu unutarnjih poslova.

Pobunjenici su odlučili da predaju oružje nakon govora premijerke Sheikh Hasine koja ih je uvjerila da prestanu s akcijom, izjavila je ministrica Sahara Khatun.

"Predajte oružje i vratite se odmah u svoje kasarne ili ću ja poduzeti sve neophodne mjere u nacionalnom interesu", upozorila je premijerka Hasina u obraćanju naciji koje su prenosile nacionalne televizije.

"Ne birajte samoubilački put. Ne prisiljavajte me da upotrijebim silu. Mi poznajemo vaše probleme. Molim vas, pomozite nam", kazala je ministrica i pozvala pobunjenike da "ne pucaju na svoju braću".

Prema pisanju lokalne štampe, paravojnici su se pobunili protiv malih plaća i malog odmora, a njihove zahtjeve za subvencije za hranu, veće plaće i duži odmor odbio je zapovjednik graničarskih jedinica "Bangladeških strijelaca" (BDR) general Shakil Ahmed.