Libija
0

Pobunjenici traže oružje od Zapada

SRNA
Abdel Hafiz Goga
Abdel Hafiz Goga
Libijski pobunjenici zatražili su danas naoružanje od država koji su priznale njihov nacionalni savjet kao tijelo koje predstavlja Libiju, izjavio je njihov portparol.

"Predali smo listu vojne i tehničke opreme koja nam je potrebna", izjavio je u Bengaziju portparol savjeta Abdel Hafiz Goga.

Na pitanje od kojih zemalja je zatražena pomoć u naoružanju, portparol je odgovorio: "Očigledno, tražili smo to od zemalja koje su već priznale nacionalni prelazni savjet kao jedinog predstavnika Libije".

Francuska, Katar i Italija priznali su pobunjenike koji kontrolišu istočni dio zemlje. Njihova ofanziva protiv snaga pukovnika Moamera Gadafija je u zastoju uprkos vazdušnim napadima borbenih aviona NATO-a na Gadafijeve snage.

Libijska artiljerija bombardovala je danas opkoljeni grad Misratu, a pobunjenici tvrde da su odbili dva odvojena napada Gadafijevih snaga.

Misrata je posljednje veće pobunjeničko uporište na zapadu Libije.

Državna televizija prenijela je danas da je u napadu NATO-a u gradu Kikli, južno od prijestonice Tripolija, poginuo veći broj civila, a Alijansa je objavila da je riječ o dezinformaciji.
Kikla se nalazi na više od 100 kilometara južno od Tripolija, a državna televizija nije saopštila više detalja o bombardovanju koje se, navodno, dogodilo juče.