Svijet
0

Pobunjenici tragaju za Gadafijem i sele u Tripoli

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Libijski pobunjenici kontroliraju 95 posto glavnog grada Libije Tripolija, tvrdi diplomat prijelaznih libijskih vlasti Mahmud Nacua. Pobunjenici su rano jutros zauzeli zgradu libijskog državnog radija u Tripoliju, a državna televizija emitira samo snimljene programe.

On je, kako prenosi AP, rekao da su i dalje u toku okršaji u Tripoliju i da postoje još izvjesna uporišta podrške Moamaru el-Gadafiju.

Gadafi još nije pronađen, ali će, dodao je Nacua, "borci preturiti svaki kamen kako bi ga našli, uhapsili i priveli licu pravde".

Prema nepotvrđenim informacijama iz predgrađa Tripolija Tadžura, koje prenosi britanski BBC, Gadafijeve snage pregovaraju o predaji.

Nacua je također najavio da će pobunjenička vlada da se preseli iz Bengazija u Tripoli.

„Nacionalno prijelazno vijeće će uskoro preseliti iz Bengazija u Tripoli, i imenovat će nove prijelazne vlasti“, kazao je vršilac dužnosti u libijskoj ambasadi u Londonu.

Šef prijelazne vlade Mustafa Abduldžalil zaprijetio je, u izjavi televiziji „El-Džezira“, da će podnijeti ostavku ako pobunjeničke snage budu vršile osvetu.

„Postoje ekstremističke islamističke grupacije koje traže osvetu i koje izazivaju nemir u libijskom društvu. Neću biti počašćen da budem šef Nacionalnog prijelaznog vijeća s takvim ljudima“, naglasio je on.

Agencija AFP je javila da se borbe jutros vode i u južnom dijelu Tripolija, s teškim naoružanjem i automatskim oružjem, kao i da se hici iz kalašnjikova čuju u blizini hotela Riksos, u kome se uglavnom nalaze strani izvještači.

Agencija Reuters prenijela je da se slavljenički hici i eksplozije čuju po cijelom gradu, a da vozači automobila trube na ulicama. Predstavnik pobunjenika Mahmud Džibril rekao je da je ostao vrlo mali otpor u i oko Tripolija i upozorio je svoje snage da budu oprezne.

Zasad nije poznato gdje se nalazi Gadafi iako je emitirao tri audio poruke u nedjelju, kada su pobunjenici ušli u Tripoli i zauzeli centralni Zeleni trg.

Pobunjenički borci su uspjeli sinoć zauzeti libijsku prijestolnicu, a izvještači svjetskih medija javili su da su ljudi pohrlili na ulice da slave i da cijepaju postere libijskog vođe.

Pobunjenici su na Zelenom trgu razvili opozicione zastave i pucaju u zrak, proslavljajući zauzimanje prijestolnice, gdje je u borbama tokom prethodnog dana poginulo 1.300 ljudi.

Tokom noći pobunjenici su uspjeli da zarobe dvojicu sinova libijskog vođe.

Vijest o hapšenju Saifa el-Islama potvrdio je i Međunarodni krivični sud (ICC), a najstariji sin Muhamed sam je potvrdio arapskoj televiziji El-Džeziri da je uhapšen i da se nalazi u kućnom pritvoru.

Gadafi je sinoć, u obraćanju na libijskoj televiziji, poručio Libijcima da "sačuvaju Tripoli".

"To je obaveza svih Libijaca. To je pitanje života i smrti", rekao je on u audioporuci emitiranoj na državnoj televiziji.

Portparol libijske vlade je na državnoj televiziji rekao sinoć da je Gadafi spreman direktno pregovarati sa šefom pobunjeničkog Vijeća, čije je sjedište u Bengaziju, a pobunjenici poručili da će okončati prekid vatre jedine ukoliko Gadafi odmah saopći da se povlači.