Borba za Raqqu
10

VIDEO / Pobunjenici srušili statuu Asadovog oca, vojska bombardovala grad

Klix.ba
Sirijski pobunjenici srušili su bronzanu statuu Hafeza al-Asada, preminulog oca sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, nakon što su zauzeli grad Raqqa. Sirijske snage uzvratile su bombardovanjem grada.

Nakon višednevnih sukoba s vladinim snagama pobunjenici su uspjeli osvojiti Raqqu, a po ulasku u grad srušili su ogromnu statuu i zauzeli palaču. Pretpostavlja se da ako pobunjenici uspiju zadržati kontrolu nad gradom da bi to mogao predstavljati važan preokret u borbi.

Kako izvještavaju mediji, pobunjenici imaju kontrolu nad velikim dijelom grada koji se nalazi na rijeci Eufrat, u kojem živi blizu 500.000 stanovnika i u kojem su utočište našli mnogi Sirijaci koji su pobjegli pred nasiljem u drugim dijelovima zemlje.

Sirijski borbeni avioni su bombardovali grad nakon što je javljeno da su ga zauzeli pobunjenici, saopćili su aktivisti i mještani. Aktivisti su saopćili da je najmanje 20 pobunjenika i jedan civil, kao i nepotvrđen broj vojnika, poginuo u zračnim udarima i u novim borbama u gradu, prenosi BBC.

Pobunjenici su zarobili pokrajinskog guvernera kada su u ponedjeljak iz grada protjerali režimske snage.

"Centar grada je bomnbardovan iz ratnih aviona. Prebrojao sam 60 raketa", citirala je novinska agencija Reuters riječi neimenovanog mještanina.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR), aktivistička grupa sa sjedištem u Britaniji, saopćila je da je 20 pobunjeničkih boraca i "na desetine regularnih vojnika" ubijeno u utorak, dok je civil ubijen iz snajperske vatre.