Svijet
0

Pobunjenici pozvali Gadafijeve snage na predaju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Libijski pobunjenici pozvali su u poneđeljak snage lojalne Moamaru Gadafiju da predaju svoje oružje na istočnoj liniji fronta u gradu Brega.

„Situacija se nije promijenila na liniji fronta. Front je i dalje u Bregi“, rekao je glasnogovornik vojske pobunjenika Ahmed Omar Bani agenciji AFP. On je izrazio nadu da će režimski vojnici predati oružje.

Brega, koja se nalazi na 240 kilometara jugoistočno od pobunjeničkog sjedišta Bengazija, u više navrata je padala u ruke pobunjenika. Ovaj grad je od strateškog značaja jer se nalazi na primorskom putu od Bengazija do Tripolija.

Za deset danas pobunjenici su uspjeli zaposjesti rezidencijalni dio na istoku grada, ali je industrijska zona ostala pod kontrolom Gadafijevih snaga, koje i dalje pružaju otpor.

Istovremeno je i šef pobunjeničkih oružanih snaga Abdel Hakim Belhaj pozvao Gadafijeve snage da prestanu s borbama u Tripoliju.

„Postoje tačke otpora koje i dalje vjeruju da su sposobne odbraniti krhki režim“, rekao je on u izjavi „Al Džeziri“.

Ministar vanjskih poslova Francuske Allain Juppe danas je izrazio spremnost svoje zemlje da bude domaćin sastanka međunarodnih partnera o planu za budućnost Libije.

„Predlažemo vanredni sastanak Međunarodne kontakt grupe na najvišem nivou da se održi što prije sa ciljem da izradi akcioni plan s libijskim vlastima“, objasnio je on.

Predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy će, kako je najavio Juppe, popodne razgovarati putem telefona s vođom Nacionalnog prijelaznog vijeća Mahmudom Džibrilom, čiji dolazak u Pariz očekuje narednih dana.