Svijet
0

Pobunjenici ne žele "snage sa strane" na libijskom tlu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Italija je saopćila da će u utorak u Londonu predstaviti svoj plan za Libiju na sastanku ministara vanjskih poslova država koje provode vojnu akciju protiv libijskog režima.

"Sarkozy (francuski predsjednik Nicolas) rekao je da ima ideje. Kako i mi imamo ideje, predstavit ćemo svoj plan u Londonu", izjavio je talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini u intervjuu listu Quotidiano Nazionale od subote.

Frattini je rekao da je dobio uvjeravanja od šefa libijskoga opozicijskog Nacionalnog vijeća Mahmouda Jibrila da će bilo koja buduća libijska vlada poštovati sadašnje trgovinske odnose s Libijom.

U međuvremenu su libijski pobunjenici zahvalili Francuskoj na njezinoj ulozi u vojnoj akciji protiv režima libijskog vođe Moamera Gadafija, ali i poručili da bi "snage sa strane" trebalo da napuste zemlju.

U pismu koje je lider pobunjenika Jibril uputio francuskom predsjedniku Sarkozyju, a koje je objavio francuski dnevnik Le Figaro, navedeno je da libijski narod koalicijske snage vidi kao oslobodioce i da će njihova zahvalnost biti vječna, ali da oni ne žele "snage sa strane".

"Nisu nam potrebne (snage sa strane). Mi ćemo dobiti prvu bitku zahvaljujući vama. Narednu bitku ćemo dobiti vlastitim snagama", navedeno je u pismu, prenosi AFP.

Stalni predstavnik Rusije u NATO-u Dimitrij Rogozin izjavio je u subotu da bi svaka kopnena operacija u Libiji bila u stvari okupacija i istakao da vojna kampanja mora ostati u okvirima rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

"Provedba kopnene operacije bilo bi okarakterizirano kao okupacija Libije i direktno bi bilo u suprotnosti s rezolucijom koju je usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a", izjavio je Rogozin agenciji RIA Novosti i dodao da operacija u Libiji ne smije ići izvan dopuštenih granica.