Sirijski predsjednik
0

"Pobunjenici na kraju neće pobijediti, to je terorizam protiv države"

FENA
Bašar al-Assad
Bašar al-Assad
Sirijski predsjednik Bašar al-Asad je izjavio je da sirijski pobunjenici neće pobijediti u borbi protiv njegove vlade i dodao da vrata za dijalog ostaju otvorena.

U izjavama za egipatski sedmičnik Al-Ahram Al-Araby, objavljenim u izdanju od petka, Asad je rekao da "oružane grupe vrše terorizam protiv države. One nisu popularne u društvu...oni na kraju neće pobijediti".

Govoreći iz svog ureda u Damasku Asad je dodao da se promjena ne može ostvariti kroz stranu intervenciju. Međunarodni posrednik Lakhdar Brahimi sastao se s Asadom u subotu za njegovog prvog posjeta Damasku u svojstvu mirovnog poslanika.

Brahimi je agenciji Reuters rekao kako njegova posjeta potvrđuje da je stanje krajnje opasno i da eskalira. Asad je u razgovoru za egipatski sedmičnik rekao da nije ni optimist ni pesimist u vezi s Brahimijeve misije.

Najmanje 54 osobe su poginule u četvrtak u sjevernoj sirijskoj pokrajini al-Raqqa kad je u zračnom napadu pogođena benzinska stanica. Aktivisti tvrde da je u 18-mjesečnom sukobu ubijeno više od 27.000 ljudi.