Kongo
0

Pobunjenici iz Ugande ubili 400 civila

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Pobunjenici Božje vojske otpora (LRA) iz Ugande ubili su više od 400 civila na sjeveroistoku Demokratske Republike Kongo za vrijeme i poslije Božića, saopćila je u utorak u Kinshasi nevladina katolička organizacija Caritas.

Vojska Ugande je u nedjelju optužila LRA za masakr počinjen u petak u jednoj crkvi, u kojem je ubijeno 45 osoba, većinom žena, djece i starih osoba. Pobunjenički pokret je odbacio ove optužbe i zatražio nezavisnu istragu.

Vojske država Konga, Ugande i Južnog Sudana pokrenule su 14. decembra zajedničku operaciju protiv pobunjenika LRA kada je njihov vođa Joseph Kony ponovo odbio da potpiše mirovni sporazum s Kampalom, javio je AFP.

Kampala je u aprilu parafirala globalni mirovni sporazum kojim je trebalo da bude okrunjen mirovni proces započet u julu 2006. godine, kojim bi se na sjeveru Ugande okončao dvadesetogodišnji rat, jedan od najdužih i najbrutalnijih građanskih ratova u Africi.

Caritas je izrazio strah od pojave epidemija, jer su tijela ubijenih ostavljena u prirodi i pozvao vladu u Kinshasi da "pojača sigurnost stanovništva ugroženog napadima LRA".