Svijet
0

Pobunjenici i vlada Ugande pred potpisivanjem mirovnog sporazuma

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pobunjenici iz ugandske Vojske Božijeg otpora (LRA) trebali bi potpisati konačni mirovni sporazum koji bi okončao više od 20 godina sukoba s ugandskom vladom.

Vođa LRA Joseph Kony trebalo bi da prisustvuje ceremoniji potpisivanja u logoru u mjestu Ri-Kwangba, u džungli u južnom Sudanu.

Ugandski predsjednik Yoweri Museveni potom bi trebalo da posebno potpiše sporazum u sudanskoj prijestonici Jubi.

Dvije strane viode mirovne pregovore od 2006., nakon rata u kojem je ubijeno na desetke hiljada ljudi. Dva miliona ljudi raseljena su tokom sukoba, tokom koga je LRA navodno otela desetke hiljada djece da služe kao vojnici.

Ceremnonija potpisivanja trebala se obaviti sedmicu dana ranije, ali je odgođena na Konyjev zahtjev kada je kazao južnosudanskim posrednicima kako je previše bolestan da bi joj prisustvovao.

Dopisnica BBC-a iz južnog Sudana Sarah Grainger javlja da su posrednici iz UN-a pretvorili šumu u blizini mjesta na kome će se održati ceremonija u široki logor, uvodeći električnu energiju i bife s hranom.

Oni su doveli desetke novinara da izvještavaju o događaju i nekoliko članova Konyjeve porodice na mjesto sastanka.

Pojavila su se strahovanja da Kony, koji se krije otkako je Međunarodni krivični sud (ICC) protiv njega i dvojice njegovih vodećih zapovjednika izdao potjernicu, neće prisustvovati potpisivanju.

"Što se mene tiče, sve ide po planu", izjavio je vođa pregovaračkog tima pobunjenika David Nyekorach Matsanga za program BBC-a Network Africa.

Zamjenik predsjednika Sudana Riak Machar također je izjavio da je pobunjenički vođa u logoru i da je spreman potpisati mirovni sporazum.

Nakon što Museveni potpiše sporazum u ponedjeljak, pobunjenici će imati 30 dana da se okupe u južnom Sudanu prije nego što počnu s razoružanjem i demobilizacijom.

Pregovarači LRA, međutim, već su izjavili kako se njihovi borci neće razoružati dok ICC ne ukine svoju potjernicu i da im se umjesto toga može suditi za optužbe za ratne zločine u Ugandi.

"Potpisat ćemo dokument pod uslovom da Uganda ide pred Vijeće sigurnosti kako bi tražila ukidanje tih optužnica", izjavio je Matsanga.

Kazao je da vlada tek treba osigurati LRA-i imunitet od krivičnog gonjenja i kako želi da se optužnica ukine za 12 mjeseci.