Eksplozije u Tripoliju
0

Pobunjenici danas na razgovorima u Bijeloj kući

FENA
Dvije eksplozije odjeknule su rano jutros u Tripoliju, dok sve intenzivniji zračni napadi NATO-a i sve veća nestašica goriva i sredstava pojačavaju pritisak na libijskog lidera Moammara Gaddafija.

U međuvremenu, pobunjenicima je iz inostranstva dat veliki politički podsticaj, budući da je Velika Britanija obećala da će im osigurati policijsku opremu, a američka administracija pozvala njihovu delegaciju u petak na razgovore u Bijelu kuću.

Za sada nije poznato šta su bile mete jutros izvedenih zračnih napada.

Jedan aktivista je rekao da su u Tripoliju ove sedmice organizovani protesti u najmanje tri četvrti, praćeni razmjenom vatre između demonstranata i Gaddafijevih snaga, dok se pucnjava čuje i u blizini hotela u kojem su smješteni strani novinari, javio je AFP.

Informacije iz Tripolija ne mogu nezavisno da se potvrde jer novinarima nije dozvoljeno da bez pratnje napuštaju hotel.

Predstavnici libijskog prelaznog Nacionalnog vijeća sastat će se u petak u Bjeloj kući sa savjetnikom američkog predsjednika Baracka Obame za nacionalnu sigurnost Tomom Donnilonom, javio je Glas Amerike (VoA).

Delegaciju libijskih pobunjenika predvodi Mahmoud Jibril, a u kratkom saopćenju Bijele kuće nije navedeno da će se s njima sastati i Obama.

Prelazno nacionalno vijeće pobunjenici su formirali krajem februara u Benghaziju i gradovima na istoku zemlje koje su preuzeli od Gaddafijevih snaga, a u martu je formirana prelazna vlada, koju su do sada zvanično priznali Francuska, Katar, Maldivi, Italija, Kuvajt i Gambija, dok je nekoliko zemalja uspostavilo s njom nezvanične diplomatske veze.

Portparol Bijele kuće James Carney rekao je da SAD vijeće libijskih pobunjenika smatra "kredibilnim i legitimnim sagovornikom" za libijski narod i opoziciju, ali da Washington smatra da je još rano da ga SAD zvanično priznaju.