Bangladeš
0

Pobuna u zemlji se proširila

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pobuna paravojne formacije "Strijelci Bangladeša" nastavljena je u četvrtak ujutro u više gradova širom zemlje, iako je u glavnom gradu Dacci obustavljena, saopćila je policija.

Šefovi policije u šest pograničnih regija u zemlji izjavili su agenciji AFP da su se graničari pridružili pobuni koja je u srijedu počela u Dacci.

Više nezavisnih TV-kuća je potvrdilo da se pobunjenički pokret proširio na 12 pograničnih regija, što čini četvrtinu od svih sektora u kojim su stacionirane jedinice Bangladeških strijelaca (BDR).

Potvrđeno je da je ubijeno pet osoba, među kojim dva oficira.

Moguće je da ima pedesetak mrtvih među oficirima koje su pobunjenici držali kao taoce, izjavio je zamjenik ministra pravde Kamrul Islam.

Više od 40 osoba je ranjeno u pucnjavi, doznaje se iz policijskih i medicinskih izvora.

Izgledalo je da će se kriza riješiti kada je vlada premijerke Sheik Hasine najavila opću amnestiju za one koji predaju oružje i vrate se u kasarne.

Prema pisanju lokalne štampe, paravojnici su se pobunili kako bi dobili povećanje plaća, subvencije za hranu i više odmora. Zapovjednik BDR-a general Shakil Ahmed je odbio ove zahtjeve.

Sukob je izbio dan nakon što je Hasina posjetila štab "Strijelaca" i pozvala ih da pojačaju disciplinu i spremnost da i dalje čuvaju granice Bangladeša.

Pobuna graničara je najozbiljniji izazov s kojim se dosad suočila novoizabrana premijerka, koja je u decembru preuzela vlast od prijelazne vlade koju je podržavala vojska i koja je dvije godine upravljala zemljom.