Svijet
0

Pobjeda Sarkozyja prijelomni moment u Francuskoj

FENA
Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy
Pobjeda Nicolasa Sarkozyja predstavlja najznačajniju političku promjenu u francuskoj historiji generacijama unazad, ocjenjuje Times od ponedjeljka.

Iako je Sarkozy prvi predsjednik Francuske koji potječe iz iste stranke kao i njegov prethodnik još od 1969. godine, njegova pobjeda na izborima predstavlja prijelomni moment u francuskoj politici.

Times u uredničkom komentaru piše da je došao kraj socijalnom modelu koji se zasniva na velikodušnim beneficijama, visokim porezima i teškom državnom regulativom.

Od sada Francuska mora da se, navodi list, pripremi za galsku verziju tačerizma.

Sarkozy tokom kampanje nije skrivao da će to i da uradi, mada ga je njegov oponent Segolene Royal optuživala kako je nemilosrdni desničar s namjerom da galsko naslijeđe zamijeni amerikaniziranim i globalizacijom zaokupljenim svijetom, podsjeća Times.

Ovaj list dodaje da novi francuski predsjednik mora što prije da djeluje ne bi li Francusku vratio na put, i to tako što će smanjiti poreze, broj nezaposlenih i drugim reformama čije prijedloge se nada da će uvrstiti u julsko zasjedanje parlamenta.

Guardian piše da zvanični Bruxelles pozdravlja trijumf Nicolasa Sarkozyja na predsjedničkim izborima kojim se svrstao u reformistički "tim snova" Evropske unije koji uz njega čine njemačka kancelarka Angela Merkel, po svemu sudeći budući britanski premijer Gordon Brown i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Guardian navodi da su razlike među četvero navedenih članova tog "tima snova" suštinske, ali da pragmatičnost koja odlikuje svakog od njih nagovještava da je dogovor moguć.

Odlaskom Jacquesa Chiraca, jedinog evropskog lidera koji se sjeća Drugog svjetskog rata i katastrofe koja je prethodila stvaranju Evropske unije, na scenu stupaju predstavnici mlađe generacije koji će moći da oblikuju novu Evropu, piše Guardian.

Trenutni prioritet im je, navodi list, evropski ustav na kojem insistira Angela Merkel i očekuje se da će Sarkozy uskoro otići u Berlin i Bruxelles i demonstrirati svoju privrženost postizanju novog dogovora po tom pitanju.

Očekuje se da Sarkozy, piše Guardian, donese svježu dinamičnost u redovima Evropske unije poslije godina predsjednikovanja Jacquesa Chiraca koje su protekle bez sjaja.

Dailiy Telegraph piše o tome kako je Sarkozyju žestoka želja da dokaže da njegov otac nije bio u pravu pomogla da dođe do Jelisejske palače.

Sarkozyjev otac, mađarski aristokrat doseljenik u Francusku, rekao je mladom Nicolasu da s imenom koje nosi i prosječnim rezultatima u školi nikada neće uspjeti u Francuskoj, navodi list.

Sarkozy je kao mlad naučio lekciju da strah od sutrašnjice tjera čovjeka da radi više nego ostali, piše Daily Telegraph, uz anegdotu o tome kako je Sarkozyjev otac napustio njegovu majku, Francuskinju grčko-jevrejskog porijekla i troje djece bez novca iako je sam posjedovao nekoliko kuća, dvije jahte, limuzinu i Picassoove i Mathisove slike.