Svijet
0

Pobjeda opozicije na izborima u Irskoj

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vodeće opozicijske stranke odnijele su povijesnu pobjedu na vanrednim parlamentarnim izborima koji su u Irskoj održani u petak, i formirat će novu vladu, pokazali su rezultati skoro 80 posto dosad prebrojanih glasova.

Najveći gubitnik je vladajuća stranka Fianna Fail, koja će u novom sazivu imati svega 14 od ukupno 166 zastupničkih mjesta - a do sada je imala 78, javio je Reuters.

Irski premijer Brian Cowen u subotu je priznao izborni poraz svoje stranke i rekao da će ovog vikenda razgovarati s čelnikom vodeće opozicijske stranke Fine Gael Andrewom Kennyjem.

"Očigledno je da našu stranku danas nije podržalo mnogo birača i mi kao demokrati prihvatamo rezultate", izjavio je Cowen, prenio je AFP.

Andrew Kenny, koji će vjerovatno biti novi premijer, jer je njegova stranka osvojila 59 zastupničkih mjesta, rekao je da ga po svemu sudeći očekuje formiranje nove vlade.

Očekuje se da će Fine Gael, koja je dobila najveći broj glasova, ali nema apsolutnu većinu u parlamentu, formirati vladu s laburistima koji su osvojili 31 zastupničko mjesto.

Smatra se da su birači kaznili vladu zbog ekonomskog kolapsa i dužničke krize, a da je Fine Gael pobijedila zahvaljujući predizbornom obećanju da će ponovno pregovarati o uslovima kredita od 85 milijardi eura. Zato Kenny smatra da nema mnogo mjesta za slavlje.

"Nemamo vremena za gubljenje. Irska ne može posuđivati novac, banke ne mogu pozajmljivati novac, u dugovima smo do guše", izjavio je Kenny državnoj televiziji RTE.

Uprkos nesuglasicama u predizbornoj kampanji, Fine Gael i laburisti su uvijek dobro sarađivali i kako će zajedno imati komotnu većinu, očekuje se vraćanje stabilnosti na irsku političku scenu.

Fianna Fail, bivši džin irske politike, po svemu sudeći, izgubit će više od 50 zastupničkih mjesta i imati možda najviše 20 zastupnika koji će u parlamentu dijeliti mjesta rezervirana za opoziciju s nezavisnim kandidatima i članovima Sinn Feina, poznatijeg kao političko krilo Irske republikanske armije.

Tačan sastav novog parlamenta bit će poznat tek kada bude završeno ručno prebrojavanje glasova kasnije u nedjelju, ali glasnogovornik Fine Gaela Richard Bruton već je najavio da će ta stranka vjerojatno formirati koaliciju sa Laburističkom strankom.

"Fine Gael i laburisti su 2007. godine formirali zajedničku platformu, tako da možete očekivati da će biti moguće postizanje sporazuma čak i u kriznim vremenima", rekao je Bruton Reutersu.