Topolanek traži podršku EU
0

Plinovod koji zaobilazi Rusiju i Ukrajinu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Češki premijer i predsjedavajući Evropskog vijeća Mirek Topolanek zatražio je u utorak od zemalja članica EU-a da podrže izgradnju plinovoda Nabucco kako bi se osigurao novi koridor za opskrbu plinom, saopćilo je češko predsjedništvo.

Topolanek sudjeluje na konferenciji u Budimpešti koja je posvećena ubrzanju priprema za igradnju plinovoda Nabucco, kojim bi EU smanjio svoju ovisnost o uvozu plina iz Rusije.

"Vrijeme da je projekt Nabucco postane proces Nabucco", istaknuo je Topolanek, dodajući da će novi plinovod povećati neovisnost, sigurnost i prosperitet zemalja članica EU-a.

Projekt Nabucco definiran je 2002. godine. Riječ je o plinovodu dugom 3.400 kilometara, kapaciteta 31 milijardi prostornih metara plina godišnje, koji bi se protezao od Kaspijskog mora do Austrije preko Turske, Bugarske, Rumunjske i Mađarske. Projekt je sada u fazi prikupljanja investitora kako bi se prikupilo oko osam milijardi eura na koliko je procijenjena cijena izgradnje. Izgradnja bi trebala započeti 2010. godine, prenijela je Hina.

Nedavna plinska kriza zbog rusko-ukrajinskog spora ponovno je podsjetila Evropsku uniju na njezinu preveliku ovisnost o plinu iz Rusije, a projektom Nabucco zaobišle bi se i Rusija i Ukrajina.