Strijelom ubili čovjeka
0

Pleme Masho-Piro iz Perua nema nikakav kontakt s civilizacijom

Sarajevo-x.com
Grupa Survival International je objavila fotografije plemena Mascho-Piru iz Perua koje živi u blizini Nacionalnog parka Manu. Ovo pleme nikada nije imalo direktnog kontakta s civilizacijom, ali se sve češće pojavljuju u blizini drugih ljudi.

Za selidbu ovog plemena grupa Survival International krivi projekte otkrivanja plina i nafte te nezakonito krčenje zemljišta. Međutim, pleme Mashco-Piro prema svemu sudeći želi nastaviti živjeti kao i do sad.

U posljednje vrijeme je zabilježeno nasilje nad ljudima koji su došli na zemlju koja pripada precima ovog plemena. Članovi plemena su strijelama gađali turiste u čamcima. Nedavno je ispaljena i strijela upozorenja na rendžera koji čuva park Manu.

Članovi plemena su također strijelom usmrtili Nicolasa Floresa, člana drugog plemena koji je 20 godina pokušavao uspostaviti kontakt s njima.

Napad na antropologa Glenna Sheparda potkrepljuje činjenicu da pleme strahuje od kontakta sa svijetom koji ih okružuje.

Španski arheolog Diego Crotijo je sa udaljenosti od 120 m napravio fotografije koristeći se teleskopom montiranim na fotoaparat. Njegove fotografije su do sada najdetaljnije.

Stručnjaci smatraju da se učestalost nasilja može zaustaviti zaštitom zemljišta koje pripada lokalnim plemenima.