Svijet
0

Plavi šljemovi Ujedinjenih nacija danas slave rođendan

SRNA
Ujedinjene nacije obilježavaju danas Međunarodni dan mirovnih snaga u znak sjećanja na sve ljude koji su kao "plavi šllemovi" UN-a učestvovali u očuvanju globalnog mira, ali i odavanju počasti onima koji su platili životom da svijet učine sigurnijim mjestom za život.

Generalni sekretar UN Ban Ki-moon rekao je da je slanje mirovnjaka širom svijeta manifestacija zajedničke ubijeđenosti da narodi koji su preživjeli rat ne smiju da prolaze kroz period nesigurnosti, nepravde i straha.

"Samo otklanjanjem ovih uslova možemo da se nadamo da će dugoročni mir biti postignut", istakao je Ban Ki-moon.

Uloga i zadaci "plavih šllemova", određeni su 1948. godine, a prve vojne posmatrače Vijeće sigurnosti je uputio na granicu između Izraela i arapskih zemalja.

Zadatak mirovnih snaga je mirno rješavanje sukoba kao što su pregovaranje i posredovanje i odobravanje "jačih akcija" radi ostvarivanja tog cilja.

Učesnici mirovnih misija pomagali su izgradnju demokratskih institucija vlasti, pratili poštovanje ljudskih prava i pomagali povrijeđenim i oboljelim.

Pored vojnika u mirovnim operacijama, angažovani su i stručnjaci različitih zanimanja - pravnici, ekonomisti, policajci, humanitarni radnici.