Britanija
0

Platite 25 funti da vidite papu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Katolički vjernici u Velikoj Britaniji morat će platiti da bi prisustvovali misama koje će u septembru u toj zemlji služiti papa Benedikt XVI.

Crkveni dužnosnici su u srijedu saopćili da će vjernici morati platiti 10 funti kako bi 18. septembra sudjelovali na bdijenje u londonskom Hyde Parku, ili 25 funti ako žele dan kasnije u Birminghamu prisustvovati proglašenju za blaženog kardinala Johna Henryja Newmana.

Vjeruje se kako je to prvi put da se od vjernika traži novac da bi prisustvovali nekoj misi koju služi papa, prenio je Associated Press.

Papa dolazi u četverodnevnu posjetu Britaniji na poziv prethodne vlade na čelu s Gordonom Brownom, a nova vlada nije mijenjala tu odluku uprkos protivljenju dijela javnosti.

Više tisuća Britanaca je ranije ove godine potpisalo peticiju protiv papinog dolaska, potaknuti, između ostalog, gnjevom zbog skandala o seksualnom zlostavljanju djece u institucijama pod okriljem Katoličke crkve.

Kritičari su protestirali i zbog visokih troškova papine posjete, procijenjenih na oko 12 miliona funti.

Vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi rekao je u srijedu u Rimu kako Vatikan razumije da će se od vjernika tražiti da daju "prilog", ali da se od njih neće naplaćivati ulaznice.

Lombardi je dodao i kako je shvatio da se od onih koji ne mogu platiti to neće zahtijevati. On je istaknuo da se vjernicima ne naplaćuje da vide papu ni u Vatikanu, ni u Italiji, niti bilo gdje u svijetu.

Za prijevoz i prisustvovanje misi u Birminghamu, gdje ima mjesta za 70.000 ljudi, naplaćivat se po 25 funti, a za Hyde Park, gdje može da se okupi do 130.000 ljudi, naplaćivat se po 10 funti.

Crkveni dužnosnici u Engleskoj su početkom jula najavili da će vjernici koji žele prisustvovati misama u Londonu ili Birminghamu morati pridružiti grupi iz svoje parohije koje će putovati autobusom i naglasili da niko neće moći samostalno doći na te službe.

Katolička mreža za informiranje saopćila je u četvrtak da će se od svih vjernika tražiti prilog, a da su tom sumom pokriveni putni troškovi i paket za hodočasnike.