Svijet
15

Plastični hirurg zaslužan za "Brazillian butt lift" preminuo u 93. godini

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ivo Pitanguy bio je plastični hirurg kao nijedan drugi. Poznat po svojim klijentima, inovacijama i humanitarnom radu, samo dan nakon što je nakratko pronosao olimpijsku baklju, preminuo je u Riu de Janeiru u 93. godini.

U petak se Pitanguy pojavio u invalidskim kolicima prije zvaničnog otvorenja Olimpijskih igara u Riju gdje je nakratko u svojim rukama nosio olimpijski plamen, budući da je ovaj plastični hirurg svojevrsna kulturološka ikona u Brazilu.

Njegov otac također je bio doktor, a on je pao u nesvijest kada je kao malo dijete prvi put prisustvovao operativnom procesu.

Pitanguy je plastični hirurg koji je svoju ideju o podizanju stražnjice tzv. Brazillian butt lift pretvorio u djelo.

Jedini je zaslužan zašto se Brazil našao na mapi najpoželjnijih destinacija za obavljanje plastičnih operacija i definitivno je utro put prihvatanju medicinskog turizma kao sverastuće grane industrije.

Pitabguy je objavio veliki broj medicinskih publikacija i bio učitelj stotinama mladih studenata hirurgije.

Tokom života je besplatno operisao veliki broj ljudi slabijeg materijalnog stanja koji su imali neku vrstu fizičkog deformiteta.

Neke od zvijezda koje su našle po Ivinim nožem su Elizabeth Taylor, Sophia Loren i Jackie Onasis, iako on lično nikada nije otkrivao popis klijenata.

Pitanguy je posljednju godinu dana života imao probleme s bubrezima, a umro je od srčanog udara u svom domu.