Svijet
0

Plassnik: Zapadni Balkan u EU na 60. rođendan Unije

FENA
Ursula Plassnik
Ursula Plassnik
Ministarica vanjskih poslova Austrije Ursula Plassnik ocijenila je u nedjelju, povodom 50 godina od potpisivanja Rimskih sporazuma kojima su udareni temelji Evropske unije, da će zapadni Balkan postati dio EU na šezdeseti rođendan Unije.

"Zemlje zapadnog Balkana će, prema mojoj procjeni, biti dio Unije na njen šezdeseti rođendan", naglasila je šefica austrijske diplomatije.

"Bit ćemo ujedinjena jaka Evropa, koja će i u vrijeme globalizacije, koje nudi ekonomske mogućnosti, kao i mnogo socijalne sigurnosti, osigurati zaštitu svojim građanima", kazala je Plassnik austrijskoj novinskoj agenciji APA.

Ona je ocijenila da će i drugi regioni u svijetu uzeti kao primjer evropsku integraciju, ističući interesiranja za takvu vrstu ujedinjenja u Africi i Latinskoj Americi.

Plassnik je rekla da su "neprestana pregovaranje tajni recept" dobre saradnje evropskih zemalja, koje imaju različite tradicije.

Kad je riječ o Ustavu EU, ona je izrazila uvjerenje da će zemlje Unije uspjeti da se dogovore o najvišem pravnom aktu.

"Uvjerena sam da ćemo pronaći potrebnu energiju i političku volju da dobijemo novi ili dopunjeni pravilnik", kazala je Plasnik, dodajući da taj pravilnik treba da EU učini transparentnijom i djelotvornijom, kao i više demokratskom.

Prema njenim riječima, nije važno da li će se taj dokument zvati ustavom.