Svijet
0

Plassnik putuje u Moskvu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Austrijska ministarica vanjskih poslova Ursula Plassnik otputovat će u ponedjeljak u zvaničnu posjetu Moskvi.

Najavljeno je da ona će razgovarati sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, a poslije podne će prisustvovati otkrivanju spomen-obilježja austrijskim žrtvama staljinističke represije od 1950. do 1953. godine na groblju Donskoe.

Putovanje Plassnik uslijedit će nesporedno nakon što je Evropska unija odlučila da prekine pregovore o planiranom partnerskom sporazumu s Rusijom.

''Prijetnje, a ni obustava dijaloga nisu korisni instrumenti u kriznim situacijama", upozoravala je Plassnik na proteklom specijalnom Vijeću ministara EU-a o Kavkazu.

Ona je ujedno zatražila da se događaji prije, za vrijeme, i poslije 7. augusta preispitaju, te da bi organizacije u kojima su Rusija i Gruzija članice, kao što su OSCE i Vijeće Evrope, bile najbolje za ovaj zadatak.

Rusko djelovanje u sukobu sa Gruzijom Plassnik je okarakterizirala kao akciju koja šteti samoj Moskvi, jer je Rusija povrijedila teritorijalni integritet i suverenitet jedne druge zemlje.

Što se tiče spomen-obilježja na moskovskom groblju Donskoe, prenosi Tanjug, na njemu počivaju posmrtni ostaci 104 austrijske žrtve koje su strijeljane posljednjih godina Staljinove vladavine. Austrijanci su bili optuženi za antisovjetsku špijunazu.