Svijet
0

Plassnik: Iran ne smije propustiti šansu

FENA
Ministrica inostranih poslova Austrije Ursula Plassnik ocijenila je danas kvalitativnim napretkom posljednje razgovore Irana i šest velikih sila u Ženevi o nuklearnom programu Teherana.

"To je bio prvi put, poslije dugog vremena, da su predstavnici SAD i Irana sjedili za jednim stolom. Visoko učešće Irana na razgovorima je kvalitativni napredak kojim se može decenijski muk između Vašingtona i Teherana prevazići", naglasila je ministrica Plassnik u saopćenju.

Na razgovorima u Ženevi učestvovali su izaslanik za spoljnu i bezbjednosnu politiku Evropske unije Havijer Solana, glavni pregovarač Irana Said Džalili, predstavnici Ujedinjenih nacija, i, po prvi put, podsekretar u američkom Stejt departmentu Vilijem Berns.

Na sastanku su takođe bili izaslanici Rusije, Narodne Repuiblike Kine, Francuske, Njemačke i Velike Britanije.

"Proteklih godina sam se uvijek zalagala za direktne razgovore SAD i Irana. To je sada jasna promjena kursa SAD koja otvara nove perspektive i podvlači ozbiljnost napora u pronalaženju diplomatskog riješenja pitanja nuklearnog programa Teherana", objasnila je Plasnikova.

"SAD učešćem podržavaju pregovore koje vodi Solana. Čak iako je put pregovora pun prepreka on je jedini način da se probije spirala nepovjerenja i regionalne konfrontacije".

Po Plasnikovoj, Austrija je podržala dvostruki pristup međunarodne zajednice Iranu - sveobuhvatna ponuda Teheranu, uz mjere Savjeta bezbjednosti UN.

Plasnik je, međutim, primijetila kako od Irana očekuje jasan odgovor.

"Iran bi trebalo da prihvati ispruženu ruku i proširenu ponudu međunarodne zajednice za tješnjom saradnjom. Ta šansa se ne smije odbiti, jer bi razgovore vodilo u ćorsokak," mišljenja je Plasnik.

"Iran time ima mogućnost da normalizuje svoj odnos sa međunarodnom zajednicom i izgradi povjerenje u krhkom regionu Bliskog istoka", zaključila je Plasnikova.