Svijet
0

Plassnik: Evropsku perspektivu balkanskih zemalja ispuniti životom

FENA
Mi punom snagom radimo na tome da evropsku perspektivu za svaku pojedinu zemlju na Balkanu ispunimo životom, to nije samo dio evropskog procesa ponovnog ujedinjenja nego i sasvim konkretna politika susjedstva, riječi su ministrice vanjskih i evropskih poslova Republike Austrije Ursule Plassnik.

Ona je to rekla jučer u Beču prilikom otvorenja finalnog takmičenja Balkan Case Challenge u Svečanoj sali Bečkog univerziteta, saopćeno je danas iz austrijske ambasade.

Balkan Case Challenge je studentsko takmičenje za istaknute studentice i studente iz regije jugoistočne Evrope koje finansira austrijska Agencija za razvojnu saradnju.

Sto četrdeset studenata iz cijele balkanske regije sudjeluje u ovom takmičenju i dodatno imaju priliku da u okviru Sajma rada, organiziranog od austrijske Privredne komore, ostvare kontakte s austrijskim preduzećima.

-Budućnost Balkana je u zajedničkoj Evropi, ova budućnost za ljude iz regije mora da bude opipljiva i vjerodostojna. Pri tome naročito mislimo na mlade. Oni su centralna pokretačka snaga za društveni i privredni napredak i za reformska nastojanja u svojim zemljama. Za njih Evropska unija nije neka daleka utopija, nego konkretna perspektiva u budućnosti, naglasila je ministrica Plassnik, podsjećajući na brojne projekte u području stručnog obrazovanja, visokoškolstva i zapošljavanja koje Austrija podržava putem svoje Agencije za razvojnu saradnju.

  • Balkan Case Challenge pomaže mladima da svoj potencijal u potpunosti iskoriste i daje im neophodno samopouzdanje da savladaju predstojeće izazove na putu u Evropsku uniju. Upravo za nas kao susjede na taj način stvaramo takozvanu win-win situaciju obostrane dobiti, rekla je ona, ističući još i zajedničku inicijativu ministara vanjskih i unutrašnjih poslova šest zemalja, regionalnih partnera, vezano za vizne olakšice.

  • Moja posebna želja je da mladim ljudima iz ove regije oduzmemo osjećaj izoliranosti. Radujem se što je komesar Olli Rehn prihvatio naš prijedlog. Od konkretnog napretka u vezi s pitanjima viznog režima profitiraju obje strane: ljudi na Balkanu dobijaju više slobode da putuju, a mi u Evropi više sigurnosti. Strah od prejakog ili neuređenog doseljavanja je ovdje nepotreban. Austrija djeluje odmjereno, promišljeno i obazrivo, naglasila je.

Kvalifikaciona takmičenja Balkan Case Challenge u Bosni i Hercegovini održana su u martu ove godine uz podršku austrijske ambasade, Ureda austrijske Razvojne agencije (ADA) u okviru Programa „Podrška visokom obrazovanju u BiH 2005./`07.“, te WUS-a Austrije kao implementatora Projekta, s ciljem unapređenja nastavnog procesa naglašavanjem značaja metode učenja kroz rad na konkretnom slučaju.