Korak bliže izgradnji
0

Planovi cijevovoda za gas iz Azerbejdžana

FENA
Učesnici u projektu gasovoda Turska-Grčka-Italija (ITGI) obavili su detaljno podvodno snimanje, čime su se približili početku izgradnje gasovodne magistrale po dnu Jonskog mora, računajući na gas iz Azerbejdžana.

Projekt ITGI, koji obuhvata modernizaciju i proširenje postojećih gasovoda, procjenjuje se na 1,25 milijardi eura i trebalo bi da bude završen do 2015. godine, prenijela je agencija Reuters.

Prva dionica tog gasovoda doprema gas iz Azerbejdžana u Tursku i Grčku od 2007. godine, a u slijedećoj fazi predviđena je izgradnja podvodnog ogranka između Grčke i Italije i modernizacija turske gasovodne mreže.

"Sve je spremno za isporuke gasa na evropska tržišta maršutom ITGI, čim krene gas iz azerbejdžanskog nalazišta Šah Deniz II. To je dobra vijest za energetsku sigurnost Evrope", rekao je Harry Sachinis, predsjednik grčke kompanije DEPA koja je jedan od učesnika u projektu.

Evropska unija je u februaru predložila spajanje ITGI sa svojim strateškim projektom, gasovodom "Nabuko", kako bi se osiguralo dopremanje azerbejdžanskog gasa u Evropu, uz zaobilaženje Rusije.

Još jedan konkurentan projekt je Transjadranski cijevovod, koji je također spreman da prihvati gas iz regije Kaspijskog mora.

ITGI bi također mogao da bude i evropska dionica projekta "Gasproma" - "Južnog toka", kojim ruski koncern planira da na evropsko tržište doprema 63 milijarde kubnih metara gasa zaobilazeći Ukrajinu.