Četvorica uhapšenih
0

Planiran napad na Jevreje u New Yorku

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Četiri lica uhapšena su pod sumnjom da su planirali bombaški napad na sinagogu i centar jeverejske zajednice u New Yorku i da vojne avione gađaju projektilima iz ručnih lansera "stinger", saopštile su danas vlasti.

U zajedničkom saopštenju vršioca dužnosti državnog tužioca iz južne oblasti New Yorka Leva Dassina, Federalne službe bezbjednosti (FBI) i njujorške policije navodi se da su osumnjičeni optuženi za planiranje aktiviranja eksploziva nedaleko od sinagoge u oblasti Riverdale u naselju Bronx.

Uhapšeni su optuženi i za planiranje otvaranja vatre na vojne avione iz baze Nacionalne garde u New Yorku na aerodromu Stewart u mjestu Newburgh sa vođenim projektilima zemlja-vazduh "stinger".

U operaciji koju je predvodio FBI uhapšena su četiri lica identifikovana kao James Cromitie, David Williams, Onta Williams i Laguerre Payen nakon što su kupili neaktivan projektil i inertni eksploziv.

"Dok su bombe koje su teroristi planirali da postave bile lažne, što njima nije bilo poznato,  ovaj posljednji pokušaj napada na našu slobodu pokazuje da su prijetnje po New York, na žalost još stvarne", rekao je gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg.

Od 11. septembra 2001. godine kada jsu u napadima uništene zgrade Svjetskog trgačkog centra kada je stradalo blizu 3.000 lica New York je u stanju visoke pripravnosti.