SAD
0

Planira se novi zakon da olakša policijsko prisluškivanje

FENA
Administracija američkog predsjednika Baracka Obame namjerava da zakonskim mjerama olakša vladinim službama upad u internet i elektronsku poštu, što je već naišlo na kritike javnosti.

Američki zvaničnici kažu da je zbog sve složenije tehnologije potrebno zakonsko regulisanje kako bi se učinilo efikasnijim prisluškivanje razgovora povezanih s terorizmom, kriminalom i drugim oblastima od značaja za javnu sigurnost.

Kritičari su zabrinuti da bi to moglo dovesti do nepotrebnog upada u privatnost i da bi samo učinilo građane i firme osjetljivijim na krađu identiteta i špijunažu.

Nova zakonska regulativa, koja iduće godine treba da ide pred Kongres, odnosit će se na američke, ali i na strane kompanije koje pružaju komunikacione usluge na tlu SAD-a.

Od providera će se zahtijevati da običan tekst kodiranih razgovora - telefonom, preko kompjutera ili emaila - učine odmah dostupnim organima sigurnosti.

Promjene bi zahvatile i online servise i mrežne sajtove, poput Facebooka i Skypea, kao i telefonske sisteme koji imaju kodirane maile, naprimjer Blackberry.

  • Naš način komuniciranja se dramatično promjenio od 1994. godine, ali zakon o telekomunikacijama to nije pratio. Taj jaz između stvarnosti i zakona stvorio je značajne probleme po nacionalnu i javnu sigurnost, izjavila je za AP visoka zvaničnica FBI-a Valerie Caproni.

Prema njenim riječima, te promjene neće proširiti ovlaštenja vlasti, i odnosiće se na zakonski odobreno presretanje poziva ili mailova koje šalju teroristi ili drugi kriminalci.

Promjene će također omogućiti kompanijama da brzo odgovore na zahtjeve lokalnih, državnih i federalniih vlasti za prisluškivanje.

Christopher Calabreze, iz Američkog saveza za građanske slobode, izjavio je da bi odobrenje vladi da ima pristup svim komunikacionim softverima predstavljalo "značajan upad u privatnost".

  • Pod maskom tehničkog prilagođavanja, vlada nastoji da se približi provođenju lakog pristupa najprivatnijim komunikacijama u Americi, rekao je on.

Stručnjak za cyber sigurnost James Lewis, podsjeća da je nekada tehnologija za prisluškivanje bila jednostavna.

  • Kako su tehnologije postajale bolje, brže i veće, za policiju je bilo sve teže i teže da presretne komunikacije, rekao je on i dodao da

policijske službe već dugo traže da im se omogući bolji pristup.

Lewis smatra da je tehnologija u stanju da izvede te promjene i omogući vlastima da snimaju razgovore.

Prema njegovim riječima, komunikacione kompanije možda brinu zbog troškova modifikovanja svojih sistema ili softvera koji bi to trebalo da omoguće, tako da bi vlada mogla da razmišlja o tome da im pruži finansijsku podršku, prenose u utorak agencije.