Talibani
0

Plan za zatvaranje Guantanama pozitivan korak

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Talibani su ocijenili da je plan američkog predsjednika Baracka Obame o zatvaranju pritvora u vojnoj bazi Guantanamo pozitivan korak, ali da je mir u Afganistanu moguć samo ako se američka vojska povuče iz Afganistana i Iraka.

"Obamina odluka da zatvori pritvorsku jedinicu u Guantanamu pozitivan je korak za mir i stabilnost u regiji i svijetu", naveli su talibani u poruci koja je jučer objavljena na internetu.

Talibani, čiji je režim u Kabulu svrgnut 2001. godine u invaziji koju su predvodile SAD, također su upozorili Obamu da ne šalje dodatne vojnike u Afganistan jer "upotreba sile protiv nezavisnih naroda širom svijeta nije više djelotvorna", prenio je Reuters.

Prema njihovim riječima, Obama treba da odbaci politiku donedavnog američkog predsjednika Georgea Busha u muslimanskim zemljama.

"Ako Obama, kako je sam rekao, želi da okrene novi list i usvoji politiku prema islamskom svijetu koja će se temeljiti na mirnom zajedničkom djelovanju i uzajamnom poštovanju, prvo što mora da učini jeste da zaustavi i poništi akcije pokrenute u skladu s Bushovom zločinačkom politikom", poručili su talibani.

"Obama mora potpuno da povuče sve snage iz dviju okupiranih islamskih zemalja (Iraka i Afganistana) i da prestane da brani Izrael".

Novi američki predsjednik je, prvog dana na dužnosti, naredio zatvaranje pritvora u Guantanamu, na Kubi, u kojem Amerikanci godinama drže osumnjičene za terorizam bez podizanja optužnice. Zatvor je postao ozloglašen zbog agresivnih metoda ispitivanja osumnjičenih.

Obama je također zatražio revidiranje američke strategije u Afganistanu, najavivši povećanje broja američkih vojnika u toj zemlji zbog širenja talibanske pobune.

Vjeruje se i da se vođa al-Qaide Osama bin Laden krije u zabačenim planinskim područjima u Pakistanu blizu granice s Afganistanom.

Obama je imenovao Richarda Holbrookea za prvog američkog izaslanika za Afganistan i Pakistan, regije za koje je najavio da će biti u centru njegove vanjske politike.

Predsjednik SAD-a je već razgovarao o Afganistanu s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom.

U okviru napora Washingtona da osigura širu podršku za svoju novu strategiju u Afganistanu, američki potpredsjednik Joe Biden obratit će se sljedeće sedmice učesnicima 45. konferencije o sigurnosti, koja se održava u Muenchenu. To će biti Bidenovo prvo putovanje u inostranstvo otkad je stupio na dužnost.

Na konferenciji će, pored ostalih, učestvovati Sarkozy, Merkel, kao i afganistanski predsjednik Hamid Karzai.