Svijet
0

Plan sanacije automobilske industrije nije prošao u Senatu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Senatu Sjedinjenih Država nije postignut kompromis o finansiranju državne sanacije američke automobilske industrije.

Čelnik demokrata koji imaju većinu u Senatu, Harry Reid izjavio je da je riječ o 'velikom gubitku za cijelu zemlju'.

"Strah me sutra pogledati na Wall Street. To neće biti ugodan prizor", izjavio je čelnik demokratske većine Harry Reid.

Reid je kazao kako se nada da će predsjednik George W. Bush moći pružiti pomoć proizvođačima automobila iz fonda od 700 milijardi dolara za sanaciju Wall Streeta.

Republikanski članovi Senata tvrde da je plan državne sanacije propao zbog toga što sindikat koji zastupa interese radnika u automobilskoj industriji nije pristao na smanjivanje plaća.

Čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell izjavio je da paket mjera u vrijednosti od oko 14 milijardi dolara nije bio dovoljno oštar kada su u pitanju zahtjevi da tri automobilske korporacije – Ford, General Motors i Chrysler – po hitnom postupku reorganiziraju svoju proizvodnju i poslovanje. Državnu sanaciju ovih triju korporacija inače podržali su i predsjednik George Bush i njegov nasljednik u Bijeloj kući Barack Obama.

Republikanski senator David Vitter izjavio je u sinoćnjoj raspravi da je najveći problem američke automobilske industrije činjenica što su u njoj plaće prevelike. Cijena radne snage mora se dovesti na razinu koja postoji u stranoj konkurenciji – izjavio je David Vitter.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Fratto izjavio je da će "administracija razmotriti svoje opcije nakon sloma u Kongresu".

"Razočaravajuće je da Kongres noćas nije uspio djelovati", navodi se u saopćenju koje je objavila Bijela kuća. "Mislimo da zakonska mjera koju smo usuglasili pruža mogućnost da se koriste fondovi koji su već odobreni proizvođačima automobila i daje najbolje izglede da se izbjegne stečaj a sredstva poreznim obveznika daju tvrtkama čiji su dioničari spremni na teške odluke kako bi one bile održive", ističe se u saopćenju.

Prijedlog zakona o 14 milijardi dolara državnog zajma automobilskoj industriji, koji je u srijedu prihvaćen u Predstavničkom domu Kongresa, srušen je u Senatu na proceduralnom glasovanju o prekidu rasprave, kada nije dobio potrebnih 60 glasova. Za prekid rasprave o zakonu glasala su 52 senatora, a 35 je bilo protiv.

General Motors je u saopćenju naveo kako je "duboko razočaran da se sporazum nije noćas mogao postići u Senatu, unatoč naporima obiju stranaka". Tvrtka je najavila nastavak napora na restrukturiranju i pribavi sredstava s kojima bi prebrodila sadašnju privrednu krizu.