Svijet
0

Plaćenici će pokušati pomoći Saifu al-Islamu Gadafiju

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Plaćenici će pomoći Saifu al-Islamu Gadafiju, sinu ubijenog Muamera Gadafija da pobjegne iz Libije. Ovih dana pojavila su se i nagađanja o njegovoj predaji Međunarodnom sudu za ratne zločine, prenosi CNN.

U izvještaju koji je podnijelo Vijeće sigurnosti UN-a o Libijskoj situaciji rečeno je da je u Libiji izvršeno stotinu silovanja. Optužnice će biti podignute protiv mnogih ljudi većinom plaćenika, ali i pobunjenika, za smrt i silovanje civila.

Iz Vijeća sigurnosti pozivaju da se uradi sve što je moguće kako bi se spriječio bijeg Saifa al- Islama Gadafija i bivšeg libijskog generala Abdullaha al-Senussia.

"Na nama je da ih izvedemo pred lice pravde, ukoliko se oni sami ne predaju. Oni se moraju suočiti sa optužnicama za teške zločine i povrede međunarodnog prava", navodi se u izvještaju, prenosi CNN.

Postoje navodi da su Gadhafi i al Senussi lično raspravljali o silovanju kao načinu kažnjavanja disidenata i pobunjenika.

Inače i bosanski ambasador pri UN-u, Ivan Barbalić, pozvao je na istragu smrti Muamera Gadafija, dodajući da je najvažnije da se ispoštuje međunarodno pravo i da istraga bude objektivna i pravedna.