Svijet
0

Pjongjang traži od Washingtona da prestane s neprijateljskom politikom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjeverna Koreja zatražila je od Sjedinjenih Država da prekinu "neprijateljsku politiku" protiv nje, neposredno pred samit o sjevernokorejskom nuklearnom dosjeu u Singapuru, javila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

"Jedina značajna stvar jeste da SAD ukine u cijelosti sankcije i svoju neprijateljsku politiku", rekao je Ri Tong-II, glasnogovornik sjevernokorejske delegacije a navodi ga Yonhap.

Prema agenciji, glasnogovornik je ocijenio nedovoljnim prijedlog američkoga predsjednika Georgea W. Busha da povuče Sjevernu Koreju s liste zemalja koje podržavaju terorizam, formuliran prošlog mjeseca nakon što je Pongjang dostavio dugo očekivanu deklaraciju o svom vojnom programu.

Šefovi diplomatija šest zemalja koje učestvuju u pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnome programu, sastali su se u srijedu u Singapuru radi neformalnog susreta.

To je prvi put da se Rice sastala sa sjevernokorejskim kolegom Pakom Ui-Chunom. To je također prvi put, objavila je Kina, da ministri vanjskih poslova šestorke - SAD, Kina, Japan Sjeverna i Južna Koreja te Rusija održavaju zajedno neformalni sastanak.

Pregovori ušestero imaju za cilj razbijanje nuklearnih instalacija Sjeverne Koreje u zamjenu za vitalnu energetsku pomoć zemlji i u cilju normaliziranja odnosa s međunarodnom zajednicom, na čelu sa SAD-om.