Sjeverna Koreja
0

Pjongjang sprema nove raketne testove

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjeverna Koreja, suočena sa osudama iz svijeta zbog izvođenja nuklearne probe, optužila je danas SAD za neprijateljske namjere i navodno najavila nove testove projektila kratkog dometa.

Južna Koreja je saopštila da će se priključiti američkoj inicijativi za presretanje brodova za koje se posumnja da prevoze oružje za masovno uništenje, iako je Pjongjang upozorio da će to smatrati za objavu rata.

Jučerašnja podzemna nuklearna proba izazvala je burne proteste regionalnih sila, a predsjednik SAD Barak Obama ocijeno je da sjevernokorejski nuklearni program ugrožava međunardonu bezbjednost.

Južnokorejaka agencija Johanp prenosi, pozivajući se na južnokorejske zvaničnike, da bi Sjeverna Koreja danas ili sutra mogla da ispali još tri projektila sa svoje zapadne obale.

Obama je južnokorejskom kolegi Li Mjung Baku pružio nedvosmislenu podršku Vašingtona u odbrani Južne Koreje.

Analitičari smatraju da SAD ne mogu da učine mnogo više protiv Sjeverne Koreje, pošto je ta zemlja već pod međunarodnim sankcijama i toliko siromašna da njenih 23 miliona stanovnika žive od međunarodne humanitarne pomoći.

Savjet bezbjednosti UN osudio je probu i počeo rad na novoj rezoluciji, ali posmatrači kažu da je malo vjerovatno da će Kina podržati bilo kakvu oštriju akciju.
Japanski parlament usvojio je rezoluciju u kojoj osuđuje sjevernokorejsku atomsku probu, a poslanici vladajuće stranke danas će se sastati kako bi razmotrili nove sankcije protiv komunističke zemlje, prenose lokalni mediji.