Svijet
0

Pjongjang pozvao inspektore IAEA-e

FENA
Sjeverna Koreja je pozvala inspektore Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da pomognu u primjeni sporazuma nedavno zaključenog sa Sjedinjenim Američkim Državama koji se odnosi na moratorij na nuklearne aktivnosti Pjongjanga u zamjenu za pomoć u hrani.

Ovaj prijedlog je iznio u ponedjeljak navečer u Pekingu glavni sjevernokorejski pregovarač za nuklearni program Ri Yong-Ho, objavila je u utorak južnokorejska televizija KBS.

Pjongjang je u prošli petak najavio da će polovinom aprila lansirati satelit za civilnu upotrebu, što je zaprepastilo međunarodnu zajednicu i dovelo u sumnju primjenu sporazuma zaključenog s Washingtonom 29. februara.

Seul je u ponedjeljak optužio komunistički režim Sjeverne Koreje da iza lansiranja satelita krije testiranje rakete s bojevom glavom.

"Naš stav je da ćemo u cjelosti provesti sporazum Sjeverna Koreja-SAD postignut 29. februara", izjavio je Ri Yong-Ho novinarima.

"Kako bi primijenili ovaj sporazum, pozvali smo pismom IAEA-u da pošalje inspektore u našu zemlju".

Kako je objavila televizija KBS, sjevernokorejski pregovarač je izjavu dao nakon susreta s kineskim kolegom Wuom Dawijem.

"Lansiranje satelita je jedna stvar, a sporazum Sjeverna Koreja-SAD je druga", kazao je on zatraživši od Washingtona da poštuje svoje obaveze i isporuči pomoć u hrani.