Sjeverna Koreja
0

'Pjongjang neće tolerisati japansku špijunažu'

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vazdušne snage Sjeverne Koreje neće tolerisati špijunažu japanskih aviona i bez milosti će oboriti bilo koji avion koji naruši njen vazdušni prostor, saopštili zvaničnici te zemlje.

Sjeverna Koreja je upozorila da će oboriti svaki japanski avion koji uđe u njen vazdušni prostor, optuživši Tokijo da špijunira u blizini korejske raketne lansirne rampe.

Sjeverna Koreja je proglasila zonu neletenja od 25. juna do 10. jula u cilju vojnih vježbi, što je izazvalo dodatnu zabrinutost da se Pjongjang sprema da obavi testove raketa kratkog i srednjeg dometa u narednim danima, javila je agencija AP.

Vazdušne snage saopštile su da je japanski avion za nadgledanje E-767 špijunirao nedaleko od Musudanri raketne baze, na sjeveru zemlje, u srijedu i četvrtak. 

Kako prenosi centralna novinska agencija, vazdušne snage Sjeverne Koreje "neće tolerisati" vazdušnu špijunažu "japanskih agresivnih snaga, već će bez milosti oboriti bilo koji avion koji naruši njen vazdušni prostor čak i za jedan hiljaditi dio milimetra". 

Ovakvo upozorenje Japanu za špijunažu je rijetkost, dok su učestale žalbe zbog američkih špijunskih misija u vazdušnom prostoru Sjeverne Koreje.

Zvaničnik japanskog ministarstva odbrane, zahtjevajući anonimnost, izjavio je da avioni njegove zemlje, u sklopu odbrambene politike, regularno prikupljaju informacije o Sjevernoj Koreji, ali je odbio da govori koji tipovi aviona obavljaju te poslove i koje lokacije Japan nadgleda.
Japan veoma pomno prati raketni program Sjeverne Koreje, s obzirom na geografsku blizinu dvije zemlje, a naročito od 1998. godine, kada je jedna sjevernokorejska raketa preletjela preko japanskog glavnog ostrva.

Od tada, Japan je potrošio milijarde dolara na razvoj raketnog štita zajedno sa SAD, i lansirao seriju špijunskih satelita prvenstveno za nadgledanje situacije u Sjevernoj Koreji.