Svijet
0

Pjongjang ne želi novu istragu o otetim Japancima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjeverna Koreja je odlučila ne otvarati novu istragu o japanskim državljanima koje su njeni agenti oteli prije više od tri decenije, objavio je u petak tokijski dnevnik Sankei Shimbun pozivajući se izvore upućene u razgovore dviju zemalja.

Iako su Sjedinjen Države nedavno sa svoje "crne liste" pomagača terorizma skinule Sjevernu Koreju, Japan nije spreman za davanje pomoći Pjongjangu dok se ne postigne napredak u rasvjetljavanju sudbine 13 Japanaca otetih 70-tih i 80-tih godina.

Sjeverna Koreja, međutim, ne planira daljnju istragu, piše Sankei Shinbun, ističući da bi takav stav mogao veoma uznemiriti vladu japanskog premijera Taroa Asa.

List je prenio tvrdnju neimenovanoga sjevernokorejskog zvaničnika koji je rekao da Pjongjang neće ići u daljnju istragu jer "bilo kakav nalaz ne bi zadovoljio Japance".

Glasnogovornik japanske vlade Takeo Kawamura izjavio je kako zna za takav stav Pjongjanga, ali da vlada nema zvaničnu potvrdu je li to istina, prenio je Reuters.

On je također kazao da vlada trenutno ne razmišlja o proširivanju sankcija Sjevernoj Koreji. Već postojeće kaznene mjere prema komunističkoj zemlju uključuju, između ostalog, zabranu uvoza iz Sjeverne Koreje.

"Sve zavisi od toga da li će Sjeverna Koreja pokazati želju da se problem (otetih) riješi", rekao je Kawamura novinarima podsjećajući kako je Pjongjang obećao da će to učiniti.

Sjeverna Koreja je 2002. godine vratila pet od 13 otetih Japanaca, navodeći da su ostali umrli. Japan nije zadovoljan takvim odgovorom i insistira na dobijanju pune informacije o preostalih osam otetih.