Uprkos prijetnjama UN-a
0

Pjongjang najavio vojni udar na Južnu Koreju

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjeverna Koreja, suočena sa međunarodnim sankcijama zbog izvršenja nuklearne probe, zaprijetila je danas da će napasti Južnu Koreju, nakon što se Seul pridružio inicijativi za provjeru brodova za koje se sumnja da nose oružje za masovno uništenje.

Portparol sjevernokorejske armije izjavio je da zemlju više ne obavezuje primirje potpisano na kraju Korejskog rata vođenog od 1950. do 1953. godine, zato što Washington ignoriše svoju odgovornost kao potpisnik uvlačenjem Južne Koreje u mornaričku akciju.

Prijetnja je uslijedila nakon što su južnokorejski mediji izvijestili da je Pjongjang ponovo pokrenuo fabriku za proizvodnju plutonijuma za naoružanje.

"Svi neprijateljski potezi protiv naših miroljubivih brodova, uključujući pretrese i pljenidbu biće smatrani za neoprostivo kršenje našeg suvereniteta i mi ćemo odmah odgovoriti snažnim vojnim udarom", izjavio je portparol sjevernokorejske armije, a prenosi zvanična agencija KCNA.

Južna Koreja juče je saopštila da se uključuje u akciju pod nazivom Bezbjednosna inicijativa protiv širenja naoružanja.

Pjongjang je, kako se čini, sinoć ispalio treći projektil kratkog dometa, nakon što je prethodno tokom dana pojačao tenzije lansiranjem dvije rakete, javila je južnokorejska agencija Johanp pozivajući se na Vladine izvore.

Američki predsjednik Barack Obama radi na zajedničkom odgovoru na prekjučerašnju nuklearnu probu, koju je međunarodna zajednica osudila kao prijetnju stabilnosti koja krši rezolucije UN.