Izvještaj stručnjaka
0

Pjongjang ima još skrivenih nuklearnih postrojenja

SRNA
Stručnjaci UN uvjereni su da Sjeverna Koreja ima još najmanje jedno tajno nuklearno postrojenje, navodi se u izvještaju UN čiji su dijelovi procurili u javnost.

Izvještaj je zasnovan na dokazima do kojih je došao američki naučnik Siegfried Hecker prilikom obilaska tajne lokacije u Sjevernoj Koreji u novembru prošle godine.

Neimenovane diplomate su izjavile da je Hecker panelu stručnjaka UN rekao da su centrifuge, najvjerovatnije, došle iz drugih skrivenih nuklearnih postrojenja.

Izvještaj panela, koji još nije javno objavljen, predat je prošle sedmice Vijeću sigurnosti UN.

Sjevernokorejski zvaničnici pokazali su Heckeru postrojenje za obogaćivanje uranijuma koje je u punom pogonu u kompleksu Jongbjon.

Od stručnog panela UN, koji procjenjuje režim uvođenja sankcija Pjongjangu, zatraženo je da izradi izvještaj nakon što je Haker obavijestio Vijeće sigurnost svojoj posjeti Sjevernoj Koreji.

U tom izvještaju je zaključeno da su centrifuge i druga oprema u reaktoru Jongbjon bili u pogonu u jednoj ili više tajnih lokacija.
"Nema šanse da su od 2009. godine do danas opremili centrifuge a da nisu imali tajne lokacije", rekao je drugi diplomata i dodao da je Pjongjang, najvjerovatnije, uvezao pojedine materijale i da ih je, prije prebacivanja u Jongbjon, sklopio u najmanje jednoj tajnoj lokaciji.

U izvještaju panela stručnjaka UN preporučuje se pooštravanje sankcija, u koje će spadati i zamrzavanje sredstava i zabrana putovanja za zavaničnike iz oblasti nuklearne energije.

Očekuje se da će izvještaj tokom ove sedmice biti i javno objavljen.