Svijet
0

Pjongjang govori o pojačanim američkim nuklearnim prijetnjama

FENA
Druga ličnost Sjeverne Koreje Kim Yong-nam je izjavio u ponedjeljak da se njegova zemlja suočava "s pojačanom prijetnjom" nuklearnog napada Sjedinjenih Američkih Država, te pozvao vojsku i narod da se "mobiliziraju protiv imperijalizma".

"Sve veća prijetnja američkog nuklearnog napada ozbiljno prijeti sigurnosti naše socijalističke zemlje", rekao je Kim Yong-nam u govoru koji je prenosila sjevernokorejska televizija.

On je također osudio "pogrešnu inicijativu" Washingtona da "izolira i uguši Demokratsku Narodnu Republiku Koreju".

U tom govoru, čiji je tekst objavila junokorejska agencija Yonhao, druga ličnost sjevernokorejskog režima je pozvao vojsku i narod Sjeverne Koreje da vode "dinamičnu borbu" protiv imperijalizma, u odbrani nezavisnosti.

Kim je izrazio zadovoljstvo "uspjehom nuklearne probe" od 9. oktobra, rekavši da će "Sjeverna Koreja sigurno odnijeti konačnu pobjedu u politici historijske gvozdene ruke sa SAD".

On je ocijenio ovu probu "historijskim događajem koji je jako ohrabrio vojsku i narod, koji želi da raspolaže jakim oružjem u nacionalnoj samoodbrani".

Pjongjang još nije zvanično reagirao na usvajanje rezolucije 1718 u Vijeću sigiurnosti Ujedinjenih naroda, kojom se nameću sankcije nakon objave nuklearne probe.

Sjeverna Koreja je izjavila da je pristupila ovoj probi nakon američkih ekonomskih sankcija i nuklearnih prijetnji koje dolaze iz SAD-a.