Prkose međunarodnoj zajednici
1

Pjongjang će do 2015. godine imati 48 nuklearnih naoružanja

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U istraživanju "Instituta za nauku i međunarodnu bezbjednost" iz Vašingtona navodi se da će Sjeverna Koreja biti u stanju da do 2015. godine dođe u posjed do 48 nuklearnih naoružanja ukoliko međunarodna zajednica ne uspije da u djelo sprovede do sada uvedene sankcije protiv Pjongjanga.

Prema istraživanju, u najboljem ili najblažem slučaju u naredne četiri godine Sjeverna Koreja bit će u mogućnosti da iskoristi centrifuge u nuklearnom postrojenju Jongbjon za proizvodnju dovoljno slabo obogaćenog uranijuma za maksimalno 25 nuklearnih naoružanja.

Britanski list Telegraph navodi da navedeni broj ukazuje na značajno povećanje u odnosu na samo dvije bojeve glave koje su, prema sadašnjim pretpostavkama, u nuklearnom arsenalu Sjeverne Koreje.

Izvještaj, koji sadrži 40 strana, zasnovan je na naučnim i statističkim podacima i nudi zabrinjavajući slijed dešavanja.

"Ukoliko Sjeverna Koreja ima dva postrojenja sa centrifugama onda može da proizvodi mnogo veću količinu uranijuma obogaćenog za naoružanje. Mogao bi da ima 37-48 naoružanja od kojih bi većina bila proizvedena 2015. godine i 2016. godine", ističe se u istraživanju.

Sjevernokorejsko istraživanje do sada je bilo usmjereno na plutonijumska naoružanja i Pjongjang je izvršio nuklearne probe 2006. i 2009. godine. Ove probe, uz testno ispaljenje projektila u aprilu, izazvale su međunarodnu osudu i jačanje sankcija, ali je Pjongjang i dalje nastavio da prkosi međunarodnoj zajednici.

Analitičari vjeruju da sjevernokorejski naučnici sada svoju pažnju usmjeravaju na istraživanje o uranijumu i potencijal te rude kao naoružanja.