Svijet
0

"Pjesme iz Guantanama: Zatočenici govore" u knjižarama do početka augusta

FENA
Pjesme koju su pisali zatvorenici iz Guantanama o svojim životima zatočenika u Sjedinjenim Džavama prikupljene su u knjigu koja će biti objavljena ovog ljeta uz podršku bivšega američkog pjesničkog laureata.

"Pjesme iz Guantanama: Zatočenici govore" objavit će izdavačka kuća University of Iowa Press i ona će se naći na policama američkih knjižara do početka augusta, saopćio je izdavač.

Knjigu na 84 stranice sastavili su advokati koji zastupaju zatočenike što ih se drži kao osumnjičene teroriste u žestoko kritiziranoj američkoj pomorskoj bazi na Kubi, javio je Reuters.

Marc Falkoff, asistent profesora prava na univerzitetu Northern Illinois koji je zastupao 17 jemenskih zatvorenika u Guantanamu, prikupio je pjesme. Kazao je da većina najviše izražava vjerska osjećanja, nostalgiju za zavičajem iz djetinjstva ili žal za porodicom.

Ostale su pune bijesa, dezorijentiranosti ili propitivanja, poput jedne koja govori o razgovoru s morem koje okružuje pisca.

"Da li te naši lanci vrijeđaju? Rugaš nam se u našem zatočeništvu. Želim uroniti u tebe i otplivati kući", pročitao je Falkoff pjesmu u telefonskom intervjuu.

"Ti me držiš na otočnom zatvoru, i ti, more, saučesnik si mojim tamničarima i ti stražariš nada mnom", nastavlja se u pjesmi.

Robert Pinsky, američki pjesnički laureat od 1997. do 2000. godine koji je napisao naslov za korice, kaže da pjesme zatvorenikja zaslužuju pažnju, iako ne nužno i divljenje.

"Za nas Amerikance patriotska je dužnost štititi institucije kao što je zakonski proces i habeas corpus", izjavio je Pinsky za Reuters putem e-maila.

Pjesme su redigovali američki vojni cenzori, za koje advokati tvrde da su blokirali objavu još mnogih drugih.

Glasnogovornik Pentagona komodor J. D. Gordon opisao je pjesme zatočenika kao "još jedno sredstvo u njihovoj borbi idejama protiv zapadnih demokratija s kojima su u ratu".