Apel za ostanak u domovima
0

Pješčana oluja hara većim dijelom Kine

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pješčana oluja zahvatila je u ponedjeljak veći dio Kine i primorala stanovnike da nose zaštitne maske i poveze preko lica da bi se zaštiti od pješčane prašine i opasnog šljunka.

Vjetar je sa sjeverozapada donio pijesak iz regija Xinjiang i Ningsia, kao iz pokrajna Gansu i Inner Mongolija na veći dio kineskog sjevera, mada su pijesak i pješčana prašina stigli i do dijelova južne Kine, prenijela je agencija Reuters.

To je druga pješčana oluja koja je pogodila Peking u posljednja tri dana, gdje su neboderi uvijeni u sivkastu mješavinu pijeska, prašine i zagađenja.

Prije dva dana su zbog pješčane oluje odgođeni pojedini letovi na aerodromu u Pekingu kada je nebo bilo narančaste boje.

Ulice kineskoga glavnog grada prekrio je pijesak i prašina, a meteorološka služba upozorava da je kvalitet zraka "veoma loš po zdravlje" i stanovnicima se savjetuje da nose zaštitne maske kada izlaze vani i zatvaraju vrata i prozore.

Reuters navodi kako se očekuje da se meteorološki uvjeti poboljšaju tokom noći kada će vjetar koji nanosi pijesak puhati ka jugoistoku.

Najgora pješčana oluja koja je pogodila Peking bila je 2006. godine kada je oko 300.000 tona pijeska vjetar donio u kinesku prijestolnicu.

Agencija Associated Press navodi da pustinjske površine u Kini čine trećinu ukupne teritorije zemlje, zbog pretjerane ispaše stoke, sječe šuma, šuše i širenja gradova te da je broj pješčanih oluja u posljednjih 50 godina povećan za šest puta – na dvadesetak godišnje.

Iako su projekti pošumljavanja u sjeverozapadnom dijelu Kine posljednjih godina u izvjesnoj mjeri smanjili učestalost pojave pješčanih oluja, u sjevernim kineskim gradovima one su redovita pojava u proljeće.