Svijet
0

Pitanje PKK-a neće se naći na konferenciji o Iraku u Istanbulu

FENA
Turski ministar vanjskih poslova Ali Babacan izjavio je u četvrtak da se pitanje kurdskih pobunjenika Turske neće naći na dnevnom redu međunarodne konferencije o Iraku u Istanbulu.

"Naš stav vezano generalno za Irak i pitanje terorističke organizacije Radničke partije Kurdistana (PKK) dva su odvojena pitanja", rekao je na konferenciji za štampu u Ankari Ali Babacan.

Razgovori u Istanbulu u petak navečer i subotu imaju za cilj da "ojačaju napore u cilju uspostavljanja stabilnosti i mira u cijelom Iraku", naglasio je on.

Sastanak u Istanbulu održava se upravo u vrijeme kada Turska prijeti vojnom intervencijom na sjeveru Iraka, koji PKK-a koristi kao uporište za svoje operacije protiv turskih snaga sigurnosti na jugoistoku Anadolije.

"Ne namjeravamo pretvoriti ovaj susret u forum o borbi protiv PKK", rekao je turski diplomat, dodavši da bi zajednička deklaracija trebala biti usvojena u Istanbulu, kako bi ohrabrila Irak, njene susjede i međunaodnu zajednicu da pojačaju svoje napore protiv "svih terorističkih aktivnosti koje ciljaju Irak i koje dolaze iz Iraka".

On je rekao da će stabilnost Iraka pridonijeti borbi protiv PKK-a.

Konferenciji u Istanbulu prisustvovat će ministri vanjskih poslova Iraka, susjedih zemalja Iraka, pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, među njima i američka državna tajnica Condoleezza Rice, i zemlje G8.