Radovan Karadžić
0

Pitanja vezana za novu optužnicu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Na još jednoj statusnoj konferenciji pred Sudom u Haagu razmatrani su rokovi vezani za novu predloženu optužnicu protiv Radovana Karadžića.

Kako javlja BIRN - Justice Rewport, Tribunal u Haagu dao je Radovanu Karadžiću 14 dana, počev od trenutka kada dobije sve dokumente, da odgovori na zahtijev Tužilaštva za podizanje nove optužnice.

Tužilac Alan Tiger je obavijestio Sud da je Karadžiću predata većina pratećih dokumenata do sada, te da bi do kraja ove sedmice trebao imati sve, kao i da nema dokumenta koje će ostati neotkriveni za optuženog.

Haško tužilaštvo predalo je novu optužnicu protiv Karadžića 23. septembra, ali je optuženi njen prevod dobio 27. oktobra. Tek nakon što Sud potvrdi optužnicu, Karadžić će se moći izjasniti o krivici. Sud nema rok u kojem treba potvrditi optužnicu. Od dana kada to uradi, optuženi ima rok od 14 dana da se izjasni o krivici.

Na statusnoj konferenciji Karadžić je rekao da još uvijek nije oformio svoj tim pravnih savjetnika.

"Za sada imam samo jednog savjetnika, ali se nadam da ću uskoro kompletirati svoj tim. S obzir na to, ja jednostavno nisam spreman za ovu konferenciju", rekao je Karadžić dodavši da se plaši kako će "uz ovakvu brzinu rada u ovom procesu biti u još neravnopravnijem položaju".

"Zaprepašten sam što govorite o brzini. Ja sam očekivao da ćete se žaliti jer sve teče sporo. Riječ je o periodu od tri mjeseca u kojem se sve odvija, a mi praktično još nismo nigdje stigli. Vaš izbor je da sami sebe branite i to nosi određene posljedice", rekao je sudija Iain Bonomy zakazavši narednu statusnu konferenciju za "otprilike 20. januar".

Radovan Karadžić uhapšen je u julu ove godine u Beogradu gdje se, prema do sada poznatim podacima, 13 godina skrivao pod lažnim identitetom. Tužilaštvo u Haagu ga tereti za genocid, progone, deportacije, nečovječna djela, terorisanje civila, uzimanje talaca...