Svijet
0

Pistorius se prvi put javio policiji, uskoro nastavlja s treninzima

Totalsport
Oscar Pistorius (Foto: Arhiv/AFP)
Oscar Pistorius (Foto: Arhiv/AFP)
Južnoafrički paraolimpijac Oscar Pistorius, optužen za ubistvo svoje djevojke Reeve Steenkamp, u ponedjeljak se prvi put javio u policijsku stanicu, što je bio jedan od uslova njegovog puštanja iz pritvora.

Sudija Desmond Nair je, podsjetimo, poslije četverodnevnog saslušanja dopustio 26-godišnjem atletičaru da se brani sa slobode. Pušten je uz milion randa (oko 85.000 eura) kaucije, a uz to je morao predati pasoš, zabranjen mu je povratak u vlastitu kuću u kojoj se dogodila tragedija, ne smije konzumirati alkohol i uvijek mora biti dostupan uz mobilni telefon.

Dvaput sedmično se mora javljati u policijsku stanicu, a to je prvi put napravio ovaj ponedjeljak, što mu je ujedno bilo i prvo pojavljivanje u javnosti nakon puštanja na slobodu.

Pistoriusovi odvjetnici smatraju, međutim, da su uslovi kaucije prestrogi i najavljuju da bi mogli tražiti da se ublaže.

"Oscar jednostavno želi nastaviti sa životom", rekao je odvjetnik Kenny Oldwage.

Pistoriusov trener Ampie Louw je potvrdio da će se njegov učenik vratiti treninzima, ali neće učestvovati u takmičenjima. Sljedeći put se šesterostruki paraolimopijski pobjednik na sudu u Pretoriji mora pojaviti 4. juna.