Ukradena u akciji protiv okupacije
1

Pisma njemačkih vojnika stigla nakon 71 godine

SRNA
Pisma koja su njemački vojnici poslali sa zauzetog ostrva Jersey u kanalu La Manche tokom Drugog svjetskog rata stigla su na svoja odredišta poslije 71 godine, nakon što su bila ukradena u akciji protiv nacističke okupacije.

Devedeset pisama i razglednica napisano je uoči Božića 1941. godine, ali je pošiljku ukrala grupa mladića iz pokreta otpora u mjestu St Helier, na ostrvu nedaleko od obale Francuske.

Pisma su potom sakrivena u porodični klavir jednog njihovog prijatelja, prenio je AFP.

Muškarac koji želi da ostane anoniman prije pet godina predao je pisma lokalnom arhivu, a njegovo osoblje počelo je spor proces dostavljanja pošte na navedene adrese.

Lokalna poštanska služba stupila je u kontakt sa njemačkom poštom, koja je pronašla deset porodica povezanih sa originalnim primaocima. Nekoliko pisama konačno je isporučeno.

Njemački vojnici u to vrijeme provodili su svoj drugi Božić na ostrvu, pa su neki od njih pisali kako im nedostaje dom.

"Želim vam svima sretan Božić i sve najbolje u Novoj godini. Ali najviše se nadam da će se rat brzo završiti i da svi možemo ponovo da uživamo u životu", napisao je jedan vojnik.

Nacisti su držali pod okupacijom ostrva u ovoj oblasti od 1940. do 1945. godine. Ostrva nisu formalnio dio Velike Britanije i imaju sopstveni zakonski, finansijski i sudski sistem, ali priznaju britansku krunu.